Drva so ena izmed najbolj okolju prijazna vrsta ogrevanja. Ampak kakšna je najboljša hlodovina za drva?

Bližajo se hladnejši dnevi, pisana drevesa in topli domovi. Razlogi zakaj imamo radi ta letni čas.

 

Sta pa tudi dva zelo dobra razloga zakaj se odločiti za ogrevanje vaših domov z drvi. 

  1. Ogrevanje z drvi je eden izmed bolj cenovno ugodnih oblik
  2.  Ogrevanje z drvi je tudi okolju prijazna vrsta ogrevanja saj je hlodovina za drva iz gozda in je del ogljikovega cikla in pri gorenju sproščeni ogljikov dioksid se vrne nazaj v gozd, ko zrastejo nova drevesa

 

hlodovina za drva

Katera je najboljša hlodovina za drva?

To je odvisno od namena, ki ga imate za drva.

Če kupujete drva za kuhanje in peko se uporablja les iglavcev, ker ima večjo kurilno vrednost na kilogram in zato izgoreva močneje in hitreje.

Če pa uporabljate drva za ogrevanje je najboljše uporabiti les listavcev. 

Zakaj? Ker ima les listavcev visoko gostoto in višjo gorilnost na m3. Gori tudi počasneje in tvori več žerjavice.

Ponavadi se uporablja les listavcev slabše kakovosti. Najpogosteje se za drva uporablja les bukve, breze, navadnega gabra ter hrasta (graden in dob)

Nasvet: Če imate kamin je dobra izbira les breze, topola ali jelše saj imajo lep plamen.

 

Priprava hlodovine za izdelavo drv

Ta drva se izbirajo listavci slabše kakovosti ki niso grčavi. Še sveže goli (okleščeni hlodi listavcev) se čimprej odpeljejo iz gozda in začne se  izdelovati drva.

Hlodovina za drva mora biti za lažje cepljenje sveža in ne grčava. Za pripravo drv je najbolj enostavo uporabiti rezalno-cepilni stroj, ki hlodovino nareže in razcepi na polena.

 

 

Cene drv

Cene so odvisne od kakovosti lesa, velikosti polen, drevesne vrste in razmer na trgu. Najbolje se splača če kupujemo že narejena polena saj s tem prihranimo veliko časa in dela, ampak so pa rahlo dražja kot nakup meterskih cepanic pri katerih vse delo opravimo sami.

Za merjenje drv se uporablja mera prostorninski meter (prm) ne kilogram.

 

Dobro je, da smo pozorni pri nakupu, če smo res dobili les, ki smo ga kupili in če imamo merilec vlažnosti lesa je dobro tudi preveriti vlažnost ki mora biti manjša od 20%. Če les ni suh, jih moramo še nekaj časa sušiti.

Nasvet: Pri dogovarjanju cene priporočamo preveriti če je v ceno vključen prevoz. Prevoz se zato ker je drag na daljše razdalje ne splača. Najbolj priporočljivo je da se drva kupujejo v lokalnem okolju.


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.