Kdaj je pravi čas za sečnjo? To je vprašanje s katerim se sooča vsak lastnik gozda, ki se odloči za sečnjo, še posebej tisti, ki nimajo veliko izkušenj.

Najenostavnejši odgovor je: Takrat ko so cene lesa najvišje in ko se v gozdu povzroči najmanj škode. 

Zato se je dobro posvetovati z odkupovalcem lesa če želimo les iz gozda prodati. Odkupovalec nam bo svetoval kdaj lahko največ iztržimo. Je pa res, da cene lesa običajno zrastejo jeseni in v prvem delu zime, nato pa se do poletja počasi znižujejo.

Pri načrtovanju sečnje pa smo pozorni tudi na leta, ko je na trgu veliko lesa, kar pa se ponavadi zgodi kadar pride do obsežnejših ujm. Zaradi povečanja ponudb ( ponavadi manj kakovostnega lesa) cene padejo in je iztržek lahko nekoliko manjši.

V primeru, da denarja ne potrebujemo takoj je dobro s sečnjo počakati morda še nekoliko mesecev, da se cene na trgu umirijo in bodo cene lesa zrasle.


Znano je, da je najboljši čas za sečnjo pozna jesen in prva polovica zime. Takrat les manj poka zaradi manjše vsebnosti vode. Ob tem času pa so potrebe po lesu tudi nekoliko večje in cene na trgu višje.

V zimskem času ko so tla zamrznjena in je manj poškodb na gozdnih tleh je spravilo lažje, seveda če je snežna odeja bolj skromna. Posekan les pa tudi ni takoj izpostavljen napadu gliv in ga zato lahko pustimo tudi dlje časa.

 

Luna in sečnja?

Razširjeno je prepričanje, da na kakovost lesa in čas sečnje močno vpliva luna. Po mnenju nekaterih je potrebno sekati kadar gre luna gor (v času rastoče lune), spet med drugimi pa je razširjeno prepričanje, da je dobro sekati kadar luna pojenja (kadar gre luna dol).

Glede vpliva lune na sečnjo so bile opravljene tudi raziskave, ki pa niso podale povsem jasnega odgovora.

 

Kaj pa vi menite? Luna vpliva na sečnjo?


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.