Vsako leto obeležujemo teden gozdov vsako leto zadnji teden v maju že več kot 40 let. Letos poteka teden gozdov med 22. in 28. majem z glavno temo “Znanje za gozd”.

Organizatorji želijo poudariti dosedanje uspehe razvojnega dela na področju gozdarstva in ozavestiti javnost o pomenu razvoja, znanja in raziskav za prihodnost slovenskih gozdov v okoljsko nepredvidljivah razmerah. 

Dogodki se osredotočajo na praznovanje 70.obletnice načrtnega raziskovalnega in razvojnega dela v sodobnem slovenskem gozdarstvu in ustanovitve Gozdarskega inštituta pred 70.leti.

Dogodki bodo povsod po Sloveniji. Pripravljata jih Gozdarski Inštitut Slovenije (GIS) in Zavod za gozdove (ZGS). Sodelujejo pa še druge organizacije in inštitucije s področja naravovarstva in gozdarstva.

Osrednje prireditve Tedna gozdov letos, ki so posvečene 70.letnici ustanovitve Gozdarskega inštituta Slovenije bodo potekale na Večni poti 2 v Ljubljani, ob in v stavbi GIS:

  • 23.5.2017, 9:00-14:00 Znanstveno srečanje Gozd in les: Zgodovina slovenskega gozdarstva in lesarstva.
  • 24.5.2017, 9:00-13:00 Dan odprtih vrat Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije. Obiskovalci bodo obiskali Gozd eksperimentov: skupaj bomo spoznavali gozd, eksperimentirali v laboratorijih, stopali po medvedjih stopinjah, skuhali vreme, uživali v družbi gozdnih velikanov – dreves ter gozdnim živalim prešteli zobe.

 

  • 24.5.2017, 6:00-18:00 Odprtje retrospektivne razstave »Galerija Inštituta za gozdno lesno gospodarstvo/Gozdarskega inštituta Slovenije skozi čas.« Retrospektivna razstava ob 70. obletnici Gozdarskega inštituta Slovenije bo z razstavljenimi deli oživila spomine na 33 let živahnega delovanja Galerije IGLG in Galerije GIS. Na ogled bodo posamezna dela slikarjev Toneta Lapajneta, Marka Pogačnika, Boruta Vogelnika, Boštjana Koširja, Zvesta Apollonia, Iva Kolarja, Marjance Jemec Božič idr.

 

  • 25.5.2017, 10:00 Svečana akademija – uradna slovesnost ob 70. obletnici Gozdarskega inštituta Slovenije. Svečana akademija se bo začela na prostem z otvoritvijo prenovljenega pritličja stavbe GIS, ki je po novem prilagojena tudi gibalno oviranim osebam. Med drugimi se bodo akademije udeležili tudi predsednik SAZU dr. Tadej Bajd, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

Poleg teh osrednjih prireditev pa bo Tedn gozdov 2017 zaznamovala preko 60 drugih dogodkov, ki se bodo nadaljevali tudi v mesecu juniju. 

Dogodki so zaradi svoje predvsem izobraževalne narave namenjeni širokemu krogu ljudi vse od otrok pa do poznavalcev splošne in strokovne stroke. In pa seveda vse, ki imajo radi gozd.


Janez Erčulj
Janez Erčulj

Naše podjetje se zavzema za varno in urejeno okolje. V vašo družbo želimo vnesti val zelenja, prijetnega in sproščenega bivanja. Verjamemo, da naša učinkovitost in kvaliteta dela lahko to doprineseta.