Obrezovanje in urejanje žive meje


Vaša živa meja bo prava paša za oči.


Nega žive meje čez leto.


Naj bodo listopadni listavci ali pa zimzeleni listavci ali iglavci, vsaka živa meja potrebuje nego. Pri tem je treba upoštevati nekatera dejstva. Tukaj vam je na voljo vse, kar morate vedeti o tehnikah obrezovanja in vrstah žive meje.Pravilno obrezovanje žive meje.

Obrezovanje je pomemben element nege žive meje. Glede na starost, stanje in vrsto žive meje so primerne različne tehnike obrezovanja. Postopek obrezovanja je posebej pomemben v prvih letih, da omogočimo rast in gostoto žive meje. Vendar lahko s pravilnim obrezovanjem pomladimo tudi starejše žive meje. Za obrezovanje so najprimernejši oblačni in suhi dnevi brez zmrzali.

Vzdrževalni in oblikovalni rez

Vzdrževalni rez ne zagotavlja zgolj lepe oblike žive meje, ampak tudi dolgoročno gosto rast. Pri vzdrževalnem rezu v ravni liniji odrežemo 10–15 cm novih poganjkov. S tem dolgoročno zagotovimo želeno višino in trajno rast žive meje.
Pri zimzelenih živih mejah praviloma opravimo eno vzdrževalni rez na leto. Večina listopadnih živih mej potrebuje dve vzdrževalni rezi na leto, bukev lahko tudi tri, ker hitro raste. Optimalni čas je takrat, ko mladi poganjki postanejo bolj čvrsti. Da ne bi motili ptic, ki valijo, je priporočeno, da z vzdrževalno rezjo počakamo do avgusta. Za drugo vzdrževalno rez je primerna jesen.
Ker pri vzdrževalnem rezu ponavadi režemo relativno mlade veje, so praviloma primerne škarje za živo mejo z majhnim razmikom med rezili.

Stopite v stik z nami.    Pokličite: 041-612-532       e-mail : info@lesjezlato.si

Obrezovanje sadnega drevja

Redna obrezovanja drevja in žive meje so nujna za lep izgled krošnje in oblike.

Obrezovanje pa tudi odstrani neželene veje, oblikuje drevo in zmanjša gostoto vej, kar pa pripomore k rasti in zdravju drevesa in seveda tudi urejenosti okolice.

Ni boljšega zadovoljstva kot urejeno sadno drevo in okus njenega svežega sadeža.

Obrezovanje spada med najpomembnejša opravila v sadovnjaku ali sadnem vrtu, saj z njim usmrjamo rast vrta in izboljšujemo kakovost pridelka.

S pravilnim obrezovanjem poskrbimo za razvoj močnih glavnih vej in tudi redčimo krošnjo. Obrezovanje močno oljaša tudi obiranje sadja saj s tem preprečimo drevesu rast v višino in ga bolj usmerjamo v rast nižje pri tleh. Tudi plodovi in sadeži lepše dozorijo kadar je krošnja redka, saj imajo sončni žarki boljši dostop do le teh.

Pri obrezovanju je smiselno biti poučen kako postopek pravilno izvajati. Znanje lahko dobimo iz različnih virov kot so knjige in praktični prikazi. Če pa še vedno menite, da to ni za delo za vas, lahko pa najamete strokovnjaka.

  • Kaj dosežemo s pravilnim obrezovanjem?

    Pravilno razmerje med letnim prirastom in rodnostjo,

    Boljšo zračnost krošenj in manj drevsenih okužb,

    Boljšo osvetltev krošnje, rezultat je večji in kokovostni sadeži.

Stopite v stik z nami.    Pokličite: 041-612-532       e-mail : info@lesjezlato.si

Naše podjetje se zavzema za urejeno okolico. Želimo vnesti družbi val zelenja, prijetnega in sproščenga bivanja. Vrjamemo da naša kvaliteta in učinkovitost lahko to doprineseta. Pridružite se valu prijetnega in sproščenega bivanja in skupaj zgradimo prijazno okolju skupnost.

Ivan Erčulj, www.Lesjezlato.si