Odkupna cena hlodovine je odvisna od številnih dejavnikov.

Da dosežemo najvišje cene lesa, se je zelo dobro posvetovati z odkupovalcem hlodovine, ki bo z svetovanjem pripomogel k čim bolj učinkovitemu izkoristku vašega gozda. 

Les pridelan v gozdu je lahko uporabljen v lastne namene (drva, deske, tramovi) ali pa za prodajo na trgu.  Lahko se ga pa proda odkupovalcem lesa ki kupujejo hlodovino različnih vrst in kakovosti.

Odkupna cena hlodovine niha. Zato se je pred sečnjo smiselno posvetovati z odkupovalcem, da pridobite informacije o tem kdaj je najbol ustrezen čas za prodajo in sečnjo ter kakšne so zahteve glede kakovosti in krojenja lesa.

Prodaja hlodovine na gozdni cesti običajno lastniku prinese več denarja kot prodaja na panju zato je najem podjetja ki poseka in spravi hlodovino zelo učinkovito. Tveganje za kupca je manjše kot pri prodaji na panju in kakovost lesa je bolj vidna.

 

Odkupna cena hlodovine je odvisna od številnih dejavnikov:

-Najbolj pomemben in glaven dejavnik so razmere na trgu. Kadar je večje povpraševanje po lesu, se povečajo tudi cene

-Povpraševanje pa se spreminja skozi čas, temu pa se prilagajajo tudi cene.

-Odkupna cena hlodovine je odvisna kdaj opravimo posek, v katerem letnem času. Kot primer lahko navedemo gibanje cen jelove in smrekove hlodovine. Ta hlodovina dosega najvišje cene  jeseni in pozimi, cene pa se znižajo spomladi in so najnižje poleti. Podobno velja tudi za bukovo hlodovino.

 

odkupna cena hlodovine
Odkupna cena hlodovine – LesJeZlato.si

 

Potek odkupa

Lastnik gozda oz. hlodovine kontaktira s podjetjem in se dogovori za najprimernejši dan za ogled. Nato si predstavnik podjetja ogleda gozd in se glede na videno lahko že opravi okvirna klasifikacija in okvirna cenitev.

Po sečnji se hlodovina spravi ob gozdni cesti in se določi najhitrejši datum za odvoz. Ob prevzemu se opravi klasifikacija in cenitev in plačilo se izvede v dogovorjenem roku.

 

Potek klasifikacije in cenitve hlodovine:

Natačna klasifikacija in cenitev hlodovine se izvede ob gozdni cesti na lokaciji, kjer lastnik gozda prodaa les, ob samemu prevzemu.

Pri nakladanju se opravi meritev vsakega hloda in na podlagi tega lastnik gozda prejme odkupni blok kjer je razvidna klasifikacija in odkupna cena.

Sveže odkupne cene hlodovine in več koristnih informacij  je možno dobiti na vaš email naslov.

 


LesJeZlato.si
LesJeZlato.si

Mi smo pravi naslov za vas. Verjamemo, da je les zares zlato. Predani smo delu, ker je zadovoljstvo strank naša prioriteta.